VPS Centrum 3. díl – Webový server a vše kolem něj


Dnes se podíváme na předinstalované aplikace, které jsou potřeba k rozjetí webových stránek na vlastním serveru a jak jednoduše se spravují přes naše VPS Centrum.

Webový server

Každý server, který má hostovat webové stránky, potřebuje webserver pro vyřizování HTTP požadavků od klientů (nejčastěji webových prohlížečů).

Požadavek se rozumí odeslání cíle specifikovaného URL (typicky webová stránka, statický text, obrázek nebo jiný soubor).

Na světě je spousty webových serverů, ale jenom 2 pokrývají skoro 70 % všech stránek na internetu. To je Apache a Nginx. Oba webservery můžete v našem VPS Centru vyzkoušet pomocí jediného tlačítka. Defaultně je zapnutý Apache.

Apache

Apache je jeden z nejpopulárnějších webových serverů na světě (podle dat z listopadu 2023 je používaný na 30,7 % všech webových stránek na internetu). Jde o open-source software (je zdarma) a je vyvíjený pod záštitou společnosti Apache Software Foundation.

Funkce a vlastnosti:

  • Modulární architektura: Apache podporuje modulární architekturu, což znamená, že co neumí si můžete jednoduše doplnit pomocí modulů.
  • Podpora různých jazyků: Podporuje skriptovací jazyky jako PHP, Python a další velmi používané.
  • Konfigurace: Nabízí rozsáhlé možnosti konfigurace, což umožňuje detailní nastavení chování serveru. Je vysoce přizpůsobitelný a může být nakonfigurovaný pro zvládání velkého množství provozu, což z něj dělá dobrou volbu pro weby všech velikostí.
  • Bezpečnost: Nabízí rozsáhlé bezpečnostní funkce včetně podpory pro SSL/TLS pro zabezpečené připojení.

Nginx

Na serveru naleznete i předinstalovaný Nginx, který má pár výkonových výhod:

  1. Výkon a škálovatelnost: Byl navržený s ohledem na vysoký výkon a nízkou spotřebu paměti. Používá asynchronní event-driven architekturu, která je efektivnější při zpracování velkého množství současných připojení. To z něj dělá dobrou volbu pro vysoce zatížené servery a reverzní proxy. Dokáže delegovat požadavky na další servery, a proto se používá hlavně na projektech s vysokou návštěvností.
  2. Modulárnost a konfigurace: Nabízí méně modulů než Apache, ale jeho konfigurace je často považovaná za jednodušší a přímočařejší.
  3. Na rozdíl od Apache jej lze použít s jazyky jako je JavaScript nebo Go, kde vystupuje jako reverzní proxy.

Jak Apache a Nginx spravovat ve VPS Centru

Díky VPS Centru se na server nemusíte připojovat přes SSH a vše vyřídíte z webového prohlížeče.

V sekci Správa serveru najdete šablony konfiguračních souborů pro nové domény (Apache, PHP, Nginx). Když provedete změnu, tak se nové domény založí podle těchto configů.

Nastavení webserveru pro jednotlivou doménu či subdoménu změníte v sekci Nastavení u konkrétní domény.

Buďte opatrní, protože jakákoliv chybná konfigurace může doménu i celý server vyřadit z provozu!

Kdykoliv budete chtít webserver vyměnit za jiný, respektive přepnout z Nginx na Apache a naopak, nastavení aktivujete v záložce Správa serveru v sekci Jednorázové akce. Změnu pak potvrdíte tlačítkem Změnit webserver.

HTTPS –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Let’s Encrypt

Na virtuálních serverech s VPS Centrem je nainstalovaný Certbot. Ten umí automaticky spravovat HTTPS certifikáty (objedná jej u Let’s Encrypt, provede potřebné ověření, certifikát uživateli stáhne společně s klíči do určené složky a potom certifikát automaticky obnovuje).

Díky tomu si jednoduše pro každou doménu i subdoménu zajistíte SSL/TLS certifikát na jeden klik.

Stačí jít do sekce Nastavení a hned uvidíte aktivaci SSL viz.

Další možnosti přesměrování včetně přesměrování pomocí Nginx a Apache, najdete v našem dalším návodu „Jak zavést HTTPS krok za krokem.

PHP & VPS Centrum

Poslední důležitou součástí většiny webových aplikací je PHP. PHP config stejně jako webserver můžete pohodlně upravovat ve webovém prohlížeči.

Skvělou možností je zakládání šablon, podle kterých se nastavují všechny nové domény a subdomény. Případně si můžete změnit PHP config pro každou doménu zvlášť.

PHP config si u konkrétní domény můžete kdykoliv změnit, stačí kliknout na sekci Nastavení.

Navíc od vydání verze 2.57 můžete ve VPS Centru nastavit subdoménám různou verzi PHP.

PHP u nás běží v režimu PHP-FPM, který je až 3x rychlejší než normální mod_php a navíc si skvěle rozumí, jak s Apache, tak i Nginxem.

Díky kombinacím PHP-FPM & Nginx nepotřebujete vysoké parametry serveru, protože pro každý požadavek, který jde na server, spotřebuje mnohem méně RAM a CPU.

Když se k tomu přičte fakt, že na jeden fyzický server umisťujeme běžně pouze 6-8 zákazníků, tak dostanete jistotu skvělého výkonu.

Ověřte si to na vlastním serveru

Chybí vám v našem VPS Centru něco, co často používáte? Napište nám to!