Největší novinky VPS Centra za 2017


Pojďme si představit super změny, které ve VPS Centru opravdu oceníte.

Instalace redakčních systémů na klik

Pro uživatele redakčních systémů jsme připravili jednoduchý instalátor na WordPress a Prestashop. Nyní si svůj oblíbený redakční systém nainstalujete na jedno kliknutí přímo z administrace. Stačí vybrat, do jaké složky se má nainstalovat a zvolit heslo administrátora. Se zakládáním databází, stahováním zdrojových kódu atd. se trápit nemusíte.

Přehledy serveru

Další vylepšení je v přehledech serveru. Tam se nyní zobrazuje datum generování statistik a také je možné datové obsazení domén přepočítat na klik. O něco větší vylepšení je možnost procházet logy přímo z administrace. Odpadá tak nutnost se přihlašovat na server, hledat složky, kde se logy ukládají a luštit obsah v příkazové řádce. Nyní máte vše přehledně na jednom místě. V logách se dá prohledávat a syntaxe se zvýrazňují.

Automatické FTP zálohování

Aktualizací prošlo i naše zálohování na FTP. Nyní máte možnost zálohovat i svoje e-mailové schránky a vybrat složky webu, které se zálohovat vůbec nemají. Typicky nějaké cache, logy a další zbytečná data.

Další vylepšení FTP záloh:

  • Správce serveru dostane notifikaci při jakékoliv chybě zálohy.
  • Data se kopírují v pasivním módu v případě potřeby.
  • Při nastavování zálohování automaticky zkontrolujeme, jestli jste údaje zadali správně.

* Zálohy doporučujeme ukládat na jiný server. Nejlépe i do jiné lokality. Zálohování do jiné lokality nabízíme všem uživatelům za 10 Kč/GB.

Správa serveru

V sekci Správa serveru je nyní možnost zapnout nebo vypnout Firewall. Defaultně je od nás Firewall zapnutý, a povoleny jsou jen porty aplikací, které jsme na server předinstalovali.

Povoleny jsou tedy:

  • 21 (FTP)
  • 22 (SSH)
  • 80 (HTTP)
  • 443 (HTTPS)
  • Pro e-maily 25,465,587 (SMTP) a pro IMAP (993,143) a POP3 (995,110)

Aliasy

Přímo do rozhraní jsme přidali možnost zakládat aliasy. Tato funkce potěší všechny programátory, kteří využívají multisite zdrojových kódů a rozlišují weby pouze pomocí hostname. Po přidání aliasu je možné nastavit plnohodnotně HTTPS anebo využívat e-mailové schránky.

Debian Stretch

Hned začátkem léta jsme odladili všechny naše skripty a prostředí pro provoz operačního systému Debian Stretch. Všem můžeme upgrade na tuto verzi jen doporučit. Pro nás to znamenalo hlavně konec MySQL a kompletní přechod na MariaDB a vylepšené automatické aktualizace.

VPS Centrum v mobilu

Chápeme, že většinou zrovna server z mobilu nespravujete, ale zároveň víme, že občas se to v terénu prostě hodí. Proto jsme ještě více vylepšili mobilní verzi VPS Centra. Změnit heslo k e-mailu, vytvořit FTP přístup nebo zastavit cron lze teď kdykoliv a kdekoliv.

Menší změny, které jsme tento rok ještě stihli

  • Poznámka k názvu vytvářených databází – pro lepší přehled a zpětnou kontrolu.
  • Výchozí verze PHP je nyní 7.0. Dostupné jsou také 5.6 a 7.1.
  • Přidali jsme podporu CAA záznamů v DNS domény.
  • Přidali jsme nové příkazy na API pro smazání domény a ke kompletní správě e-mailů.

A spousty dalších vylepšení jsou už na cestě a spousty jich ještě máme v plánu, máte se určitě na co těšit. S námi je prostě správa serveru hračka…

Kompletní přehled změn, které jsme provedli najdete v našem changelogu.

Na blogu jsme nedávno sepsali užitečný článek, jaký je rozdíl mezi webhostingem a VPS a kdy po jakém řešení se vyplatí sáhnout. Tak na něj mrkněte!:)