Aktualizace VPS Centra 2.56: Podpora Wildcard certifikátů, updaty v instalátoru CMS a spousta vylepšení na pozadí


Aktualizace VPS Centra 2.56 je venku a přináší spoustu fajn změn a vylepšení na pozadí. Například jednu zásadní novinku týkající se aktivace SSL certifikátů. To ale není všechno. Čeho se změny týkají?

  • Změny v instalátoru CMS: Vylepšené instalace pro WordPress, Prestashop i Nextcloud. 
  • Podpora Let’s Encrypt Wildcard certifikátů.
  • Větší přívětivost administrace: VPSC automaticky detekuje firewall a neaktivní webserver.
  • Automatické promazávání starých verzí VPS Centra rovnou po aktualizaci.
  • Vylepšený proces při odebírání domén: Nově potvrzovací hláška s názvem konkrétní mazané domény.
  • Drobné i větší opravy na pozadí a vylepšení migrací mezi VPS Centry. 

Podpora Let’s Encrypt wildcard certifikátů

Asi nejvíc jsme pyšní na novou podporu Wildcard certifikátů. Wildcard je další z druhů SSL Let’s Encrypt certifikátů. Obvykle bývá placený a oproti klasickému Let’s Encrypt umí o trochu víc: 

  • Například zvládá automatickou aktivaci SSL u všech vašich subdomén naráz
  • Není zapotřebí aktivovat SSL až po změně v DNS.
  • Nemusíte ho znovu vystavovat nebo měnit, když přidáte další subdoménu.
  • Lze si jej na server připravit dopředu.

V nové aktualizaci máte tři možnosti: 

  1. Buď si necháte klasický LE certifikát vystavit pro každou doménu zvlášť.
  2. Nebo Wildcard certifikát pro celou doménu či seznam všech subdomén.
  3. Nebo půjdete cestou vlastního řešení, ale s tím, že takový certifikát projde nejprve naší kontrolou, abychom se vyhnuli komplikacím během aktivace.

Změny v CMS instalátoru

Vylepšili jsme celkový proces instalace WordPressu, Nextcloudu i Prestashopu. Spolu s tím jsme usnadnili vytváření nových subdomén, které VPS Centrum nyní zakládá automaticky za vás. Vám tak odpadá starost s vlastním zakládáním v kořenovém adresáři.

Novinky u WordPressu a Prestashopu

Automatický instalátor nově umožňuje zadat vlastní e-mail pro administrátorský login. Jde o jednu z fajn změn, kterou jsme aktualizovali na základě vašich podnětů. Defaultně byl “admin” neměnný a zůstával s každou instalací WordPressu. V automatickém instalátoru si nově e-mail admina vyberete sami, což je fajn, pokud jste například jen správce a ne přímo majitel webu, který vytváříte.

Novinky pro Nextcloud

Nextcloud nyní podporuje nejnovější PHP 8.2 a automatické zakládání NC systémových cronů, které jsou potřeba pro bezchybný chod na pozadí. 

Automatická detekce firewallu

S novým releasem jsme zařadili příjemnou funkci, díky které VPS Centrum pozná, zda máte aktivní firewall. Tuto funkci najdete v Nastavení>Bezpečnost ve Správě serveru. 

S automatickou detekcí firewallu se přidala i možnost, respektive nemožnost naplno spravovat domény, které nemají aktivní webserver. VPS Centrum vás nově na tuto skutečnost upozorní například tím, že vám znemožní ovládání verze PHP.

Ostatní novinky a zlepšení na pozadí

To ale není vše, co jsme s novou aktualizací vylepšili. Vyřešili jsme některé drobné i větší chyby, které se doposud objevovaly:

  • Během migrací mezi VPS Centry.
  • Během restartování MySQL z rozhraní.
  • Během přesměrování subdomén, klonování subdomén, cronu a WP migrátoru.

Dále jsme upravili i potvrzovací hlášku, která se objevuje během mazání nepoužívaných domén. Tu jsme nově rozšířili o název konkrétní domény, abyste se vyhnuli nepříjemnostem s nechtěným ukliknutím. 🙂

No a na pozadí VPS Centra jsme provedli tak trochu pozdní jarní úklid. Nastavili jsme, aby se neukládaly aktualizace starší půl roku a zůstávaly vždy jen ty nejnovější.

Tak a to je všechno. Zajímá vás, jak se VPS Centrum vyvíjelo v čase? Veškeré historické změny najdete v našem changelogu. Stále platí, že nás vaše nápady zajímají. Takže, pokud vám nějaká funkce ve VPS Centru chybí, podělte se o ni na naší stránce nápadů pro zlepšení