Zálohování dedikovaných serverů a VPS


Spravovat server bez VPS Centra není sranda. Správa dedikovaných a virtuálních serverů je neviditelná mravenčí práce a my se snažíme o její minimalizaci a automatizaci.

Díky tomu máme více času na technické podpoře na různorodé problémy. Jedním z nich, který se opakovaně vrací, se týká zálohování, respektive obnovy dat. Je to jedna z hlavních věcí, kterou by měl řešit každý majitel VPS (virtuálního serveru), aby ochránil svoje data před ztrátou.

Protože, když se cokoliv pokazí, je dobré mít kam sáhnout. Samozřejmě, že vás nechceme nechat na holičkách, ale na některé věci nepomůže ani svěcená voda.

Obzvlášť když…

Vtip:
Technik sedící na lavičce a kouká na smutného uživatele (symbolizuje ho malé dítě) a říká: "Není důvod k panice, máte zálohu?"
Uživatel: Podívá se smutně na technika a říká: "Já ale nemám zálohu"...
Technik: Obejme uživatele a konejšivě mu říká: "Teď je důvod k panice".

Kontext pomocí statistik

Podíváme se na pár statistik, které jasně říkají, že mít server bez záloh je zbytečné riziko. Na úvod si povíme ten nejdůležitější údaj. Od roku 2012 se riziko ztráty dat zvýšilo o 400 %

Jak přibývá možností, nových zranitelností a zařízeních hlavně v IoT, tak se ukazuje, jak je složité chránit firemní síť a data. Stačí se podívat na stránku haveibeenpwned, kde je seznam firem, které tenhle souboj prohráli.

Jenže “ukradená” data mají menší zničující účinek než jejich kompletní ztráta. A právě druhou možnost budeme dneska rozebírat. Tady je seznam věcí, které to mohou zapříčinit:

  • kyberútoky (ransomware, phishing, sociální inženýrství),
  • poškozené vybavení (firemní servery, NAS, záložní disky…),
  • ztráta nebo krádež (notebooky, PC, flash disk, NAS),
  • neúmyslné smazání,
  • pomsta bývalého zaměstnance,
  • přírodní katastrofy (povodně, požár).

Zálohovací statistiky u firem:

  • 60 % firem má špatné zálohy a více jak polovina záloh při obnovování selže,
  • 17 % podniků svá data nezálohuje dokonce vůbec!
  • 60 % firem ukončí podnikání 6 měsíců od ztráty dat,
  • Pokud podnik neobnoví provoz do 10 dnů s největší pravděpodobností nepřežije,
  • 20 % menších a středních firem postihne ztráta kritických dat každých 5 let.

Zdroj statistik

A když člověk vidí podobné statistiky, tak si musí položit jedinou otázku. Mohu to riskovat?

Možnosti zálohování na dedikovaných serverech a VPS

Odpovězte si sami: Máte spolehlivé zálohy na dedikovaných a virtuálních serverech?

Klienti, kteří mají virtuální server, mají zálohování primárně ve své režii. Technologie RAID chrání před fyzickým selháním disků, ale ochrana dat před smazáním nebo poškozením je čistě ve vaší režii. Pokud chcete nechat zálohu na nás, rádi pomůžeme. Nabízíme to ale jako službu za příplatek.

Na serverech s VPS Centrem se automaticky zálohují pouze databáze (dumpy databází), ty se ukládají přímo na server. Najdete tam zálohy za posledních 7 dní.

Možnosti zálohování ve VPS Centru

Virtuální servery s VPS Centrem nabízí několik možností zálohování:

Implementované zálohování uvnitř VPSC (zdarma):

  • na Dropbox nebo FTP,
  • výhoda: Zálohy máte kdykoliv po ruce
  • nevýhoda: Zálohy ověřujete i obnovujete vlastními silami.

Zálohování od Váš Hosting, které nabízíme jako doplňkovou službu za příplatek.

  • Výhoda: V případě nehody se o obnovu postaráme my.

Zálohy můžete ukládat na FTP nebo Dropbox. Existuje pro to jednoduchý formulář, který je dostupný u každé aktivované domény. Zálohy pro více domén se musí nastavit v jednotlivých formulářích. Mrkněte na kompletní návod.

Formulář pro zálohy

Jednoduše si vyberete, kolik dní záloh chcete mít k dispozici, které adresáře se mají zálohovat a které naopak vyloučíte. Do záloh můžete zahrnout i data e-mailových schránek.

Doporučujeme vždy konfiguraci uložit a rovnou provést zálohu, abyste si ověřili, že je všechno nastavené správně.

Nikdy nespoléhejte na zálohy na stejném serveru. Pro větší klid a lepší spaní doporučujeme ukládat na více míst, ideálně oddělených geograficky.

Zálohy od Váš Hosting

Pokud se nechcete trápit nebo máte rozsáhlejší infrastrukturu, která potřebuje speciální řešení, přesně proto nabízíme zálohování na míru. Vše nastavíme podle vašich potřeb nebo poradíme, jak celý proces zálohování nastavit.

Zálohy se provádí každé brzké ráno do geograficky odděleného datacentra. Zálohy jsou oddělené právě pro zajištění větší bezpečnosti.

Cena záloh

Zálohování nabízíme buď denní za 10 Kč za 1 GB měsíčně (bez daně). To znamená, že pokud máte VPS, které má sice dohromady 25 GB, ale přejete si zálohovat pouze 10 GB, výsledná cena bude bez daně 100 Kč měsíčně. Za to získáte spolehlivé zálohy i s obnovením bez starostí, a to až 14 dní zpětně.

Pokud chcete ušetřit a stačí vám pouze jedna záloha týdně, nabízíme i 5 záloh – až měsíc zpětně za 6 Kč za 1 GB za měsíc (bez daně).

Pokud se zvýší kapacita záloh, tak vás kontaktujeme, zda chcete limit zálohování navýšit nebo data promazat. Bez vašeho vědomí určitě zálohovat nepřestaneme.

Obnova záloh

Zálohy máme k dispozici pouze my a obnovu dat provádíme na autorizovanou žádost. To znamená, že pouze majitel serveru má možnost zálohu získat.

Mít zálohy se vyplatí i z jiného důvodu. Někdy potřebujete porovnat data z databáze z předchozího období, někdy omylem smažete článek s fotkami nebo špatně upravíte web a nejde přijít na to, jak ho dostat do původního stavu.

Dalším příkladem mohou být zálohy konfigurací. Bez zálohy vlastní konfigurace web serveru, PHP apod. bude nutné sestavit konfigurace znovu, což sebere čas i energii a celková obnova potrvá výrazně déle.

Při obnově napište autorizovaný požadavek ze Zákaznického Centra nebo zavolejte z autorizovaného čísla na podporu. Pomůže nám, když si rovnou připravíte odpovědi na následující otázky:

  • jaká data si přejete obnovit,
  • odkdy budeme data obnovovat (z jakého dne),
  • zda máme provést obnovu na server nebo ji chcete stáhnout a poslat.

Jak zažádat o zálohy ze Zákaznického Centra

Ideální bude zaslat autorizovaný požadavek ze svého Zákaznického Centra, je tam na to super formulář:

Zálohy na míru

Zálohujeme také programátorská prostředí, GitLaby, kontejnery i firemní e-maily, servery a celé e-shopy. Každý online projekt potřebuje jiný typ záloh, a to jsme přesně schopni nabídnout. Jsou pro vás důležitá data zákazníků nebo pouze obsah webu?

Na míru nastavíme

  • Jak dlouhá má být historie záloh,
  • v jakých intervalech se mají zálohy provádět,
  • jaké složky, domény, databáze, konfigurace a data si přejete zálohovat.

Možností je opravdu dost a vždy záleží na konkrétních potřebách. Nejlepší je napsat nebo zavolat a popsat nám vaše problémy a požadavky. Pak to s návrhem řešení bude mnohem jednodušší. 😉

Tak zálohy máte a otázka zní, ne jestli se něco pokazí, ale spíše kdy. A na to je dobré se připravit.

Vypracujte si plán záloh

Plán záloh je jedním z nezbytných dokumentů, které ve vaší firmě nesmí chybět. Jednoduše řečeno jde o takový strategický plán, dokument ve wordu, kde si napíšete:

  1. co a kam zálohujete (co máte pro obnovení dat k dispozici)
  2. a jak se dají jednotlivé zálohy obnovit.

Doporučujeme jednou za 3 měsíce nakouknout do plánu a pro každou zálohu vyzkoušet její obnovu.

Tím si ověříte 2 věci:

  • Jsou data ze zálohy opravdu funkční?
  • Umím vlastními silami obnovit data?

Pokud plán nemáte a půjde do tuhého (web nebo e-shop přestane fungovat), už je na trénink pozdě. Navíc Murphyho zákony fungují přesně. Nakonec zjistíte, že zálohy jsou ještě ke všemu poškozené a nebo, že klíčová data v nich vůbec nejsou. Vzpomeňte si na statistiku na začátku článku. Více jak 50 % záloh při obnově selže.

Jak se říká…

“Těžko na cvičišti – lehko na bojišti”

Zlatá rada na závěr: Říká vám něco pravidlo 3-2-1? Znamená: Mějte 3 kopie dat, na 2 různých médiích (na disku a v cloud serveru) a z toho alespoň 1 geograficky oddělenou.