Migrace domén pomocí VPS Centra


Implementovali jsme migrační nástroj, který vám usnadní migraci domén z jednoho serveru na druhý.

Funkce se objevila už v releasu 2.55. Tam přibyla možnost opakování migrace, a to nejen u e-mailů (pokud u více domén potřebujete synchronizovat poštu), ale také opakování komplet celého procesu migrace.

Podíváme se, jak si převést svojí první doménu a na co si dát pozor.

1. krok – Propojení serverů

Přihlaste se do administrace serveru, kam chcete doménu převést. Sekce Správa serveru>Migrace. Zde vyplňte přihlašovací údaje k root účtu (ssh) na server, odkud chcete doménu přenést.


Zadejte ID serveru např. xyz10.vas-server.cz a vyplňte heslo k SSH. Administrace se navzájem propojí během pár minut a poté můžeme začít s migrací.

Pokud náhodou migrace neprojde, jak má, na scénu přichází právě funkce „Opakování migrace„.

A všimněte si ještě jedné super funkce. VPS Centrum zjednodušuje proces zabezpečení úspěšně migrovaných webů. Na jeden klik si tak můžete vystavit Let’s Encrypt SSL certifikát přímo z místa nástroje migrátoru.

2. krok – Převod domény

Servery jsou nyní propojené. Nyní se načte seznam aktivních domén a jejich služeb, které můžete na nový server převést.

V seznamu si vyberte domény a služby, které chcete převést. V našem případě se jedná o vymyšlenou doménu webapka.cz.

Převeďte veškeré e-maily, web a databáze (zaklikněte je v checkboxech). Zahajte migraci a chvíli vyčkejte.

3. krok – Kontrola

Migrace je nyní hotová a teď je potřeba zkontrolovat, jestli se všechno v pořádku převedlo a založilo. Zobrazí se vám tlačítko podrobnosti, kde najdete veškeré potřebné logy týkající se migrace.

Jakmile se vše dokončí, je čas na kontrolu. Podívejte se na e-mailové schránky, FTP účty a databáze a porovnejte je s původním serverem.

Co se běžně nepřevádí a je potřeba přenést ručně:

  • Konfigurace PHP a webserveru – zde se vytvoří pouze naše defaultní, takže pokud chcete individuální úpravy, musíte si konfiguraci upravit sami a nebo převést konfigurační soubory ručně.
  • DNS záznamy – Ty se automaticky nepřevádí a je nutné je na novém serveru vytvořit znova.
  • Aplikace nad rámec VPS Centra – pokud jste si na server nainstalovali Gitlab, Elastic Search nebo Mautic, je potřeba aplikace nainstalovat i na serveru novém nebo upravit konfigurace.

Nástroj ale i tak dokáže zákazníků převést data domén na pár kliků a ušetřit tak spoustu času.

Efektivní klonování databází a subdomén

VPS Centrum podporuje klonování celých databází webů a subdomén (např. z testovací subdomény na ostrou doménu), včetně klonování FTP. Tato funkce zefektivňuje zálohování a duplikaci webových projektů, což se hodí právě během vývoje a při jakémkoliv testování.

Postup je jednoduchý.

Vyberte si doménu, kterou chcete spravovat:

Klonování FTP

Poté konkrétní subdoménu, kterou chcete klonovat a nebo si rovnou vytvořte novou. A případně rovnou naklonujte i databázi:

Po vytvoření MySQL databáze můžete klonovat i obsah databáze:

Pokud najdete v nástroji jakoukoliv sebemenší chybu, nebo se nepovede migrace, určitě nám napište. Můžete se dokonce zapojit do vývoje s námi. Pro tyto účely máme konkrétní stránku s nápady klientů.

Klonování PostgreSQL

Nově máme i podporu migrace PostgreSQL. Nicméně je dobré mít na paměti, že pokud migrujete mezi 2 verzemi databáze PostgreSQL, je zapotřebí zkontrolovat pg_hba.conf, že se vše přeneslo v pořádku. V tomto případě je důležité zkontrolovat především uživatele a jejich nastavení.